19.08.2020 

Et regionsstøttet kulturprojekt med fokus på historiske håndværksfærdigheder har skabt et spændende samarbejde mellem Arkitektskolen Aarhus og Hjerl Hede. De studerende får praktisk viden om gamle håndværk – og i sidste uge havde 13 førsteårs-studerende valgt at bruge en uge af deres sommerferie på at bygge og lære på museet ved Sevel nær Holstebro. 

Egentlig skulle en hel årgang (120 studerende) fra Arkitektskolen Aarhus have været på ”work ’n learn”-camp på Hjerl Hede i foråret. Men så kom corona i vejen. I stedet tog 13 studerende og arkitektskolens projektleder i sidste uge på frivillig ”træningslejr” med shelter-byggeri og workshops om smedearbejde, træ og malemetoder. 

12.08.20_TRF_hjerl_HEde_WEB (11 of 33)_1024px.jpg

13 studerende fra Arkitektskolen Aarhus var i sidste uge på en uges ophold på Hjerl Hede med shelterbyggeri og introduktion til tidligere tiders mere bæredygtige håndværksmetoder og materialer. Foto: Troels Rosenkrantz Fuglsang 

- Samarbejdet mellem arkitektskolen og os er ét af de fantastiske resultater af projektet Hænder & Huse. Skolen har fået et sted, hvor den kan hente nyttig viden om håndværk og materialer, og et sted de kan bruge som træningsmark for fremtidens arkitekter, som skal vide meget mere om materialer og byggeri – og de skal mærke det på egen krop. Det er helt igennem livgivende at møde de unge mennesker på heden! Både for dem og for os – og det er succeshistorie værd for regionen, fortæller Ingeborg Svennevig, der er direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune – herunder altså Hjerl Hede. 

Nyt forløb for kandidatstuderende 

Sidste år var 120 førsteårs-studerende på Hjerl Hede, og om corona vil, kommer der også et forløb i 2021. Samtidig er der et samarbejde i gang om et semester på arkitektuddannelsens kandidatforløb, hvor der skal designes bæredygtige staldbygninger, der kan blive en del af en kommende dyreby på Hjerl Hede. 

12.08.20_TRF_hjerl_HEde_WEB (8 of 33)_1024px .jpg

Foto: Troels Rosenkrantz Fuglsang 

- Man kan i princippet gå igennem et helt arkitektstudie uden praktisk viden om materialer og historiske metoder, og det er jo lige præcis noget af det, der er brug for, når der skal bygges bæredygtigt. På Hjerl Hede kan vi tilbyde de studerende viden om overfladebehandling og malemetoder, om trætyper og egenskaber – og om smede-, tække og murerarbejde, fortæller projektleder og tømrer Nikolaj Kirk. 

Politisk opbakning med millionbevilling 

Projektet ”Hænder & Huse” begyndte i 2017 med bl.a. en kulturbevilling på 1,6 mio. kroner over tre år fra Region Midtjylland. Projektet skal øge de unges interesse for håndværkeruddannelser, så historiske kompetencer ikke går tabt.

- Det er et spændende eksempel på, hvordan nogle af vores kulturmidler er kommet ud og arbejde med stor gevinst. Det beror på en helt igennem bæredygtig tankegang, både i forhold til kulturarv og det at bygge og konstruere bæredygtigt i metoder og materialevalg. Og så er det med til at koble kultur og uddannelse og måske præge til en mere bæredygtig arkitektur i fremtiden. Som politikere håber vi altid, at de projekter, vi støtter, kommer i mål og får skabt en værdi for regionen og vores samfund. Det må vi sige, at Hænder & Huse gør, siger de to politikere i spidsen for Udvalget for Regional Udvikling: formand Jørgen Nørby (V) og næstformand Flemming Knudsen (S). 

12.08.20_TRF_hjerl_HEde_WEB (23 of 33)_1200x628.jpg

Foto: Troels Rosenkrantz Fuglsang 

Projekt Hænder & Huse blev skabt af et netværk bestående af de fem museer Hjerl Hede, Glud Museum, Museum Midtjylland, Ringkøbing-Skjern Museum og Danmarks Industrimuseum samt tre tekniske skoler med den hensigt, at historien og de gamle håndværk skal inspirere det helt moderne håndværk og design. Projektet afsluttes i løbet af 2020, men altså med samarbejdet mellem Arkitektskolen Aarhus og Hjerl Hede som en af udløberne. 

 

Læs mere om projekt Hænder & Huse: haandværk.dk 

Læs den politiske behandling på regionsrådsmødet november 2016.