05.09.2023

Regionsrådet har godkendt anlægsbevillingen på 242,7 mio. kroner til Midtjyske Jernbaners indkøb af fire batteritog til strækningen Holstebro-Skjern. Med den lånegaranti rådet sidste år stillede på tre batteritog til Lemvigbanen, er processen mod nye bæredygtige tog i Vestjylland dermed på skinner. Batteritogene er resultatet af tæt samarbejde mellem Region Midtjylland, hvor regionsrådet har stillet en låneramme på godt 200 mio. kroner, Midtjyske Jernbaner og staten, der finansierer købet af de fire tog til Holstebro-Skjern samt lade-anlæg. Samlet set repræsenterer de nye tog og anlæg en investering på cirka 500 mio. kroner.

- Det er en kæmpe investering i fremtiden, og det er fantastisk, at det har kunnet lade sig gøre. Med de nye tog får passagererne en opgradering af både komfort og effektivitet og samtidig får hele Danmark et godt eksempel på, hvordan man kan sikre grøn og god kollektiv trafik også i områder, hvor det vil være meget dyrt at opstille køreledninger, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau.

Ny epoke i togdriften

Model af de kommende batteritog, der fra 2025 kører med passagerer på to vestjyske togstrækninger. Foto. Region Midtjylland.

De kommende batteritog blev sendt i udbud i 2021, og det er nu besluttet, at de skal leveres af Siemens Mobility. Togene kræver i sagens natur, at der opføres anlæg til bl.a. opladning. I juni 2023 tog transportminister Thomas Danielsen første spadestik til det byggeri, der nu er i udbud. De første tog ventes at ankomme til Vestjylland i løbet af 2024 og at være i drift i starten af 2025.

- Vi skal have den kollektive trafik med i den grønne omstilling og vi har i regionen gennem flere år arbejdet for at få skiftet dieseltog ud med el. I Østjylland har vi gjort det med letbanen, og nu får vi så batteritog i vest. Dermed starter vi en ny grøn epoke i togdriften til gavn for både passagerer, miljø og klima, siger regionsrådsformanden.