Syv projekter med fokus på at udvikle det midtjyske kulturliv bliver støttet med i alt 4,1 mio. kroner fra Region Midtjyllands pulje til kulturudvikling 2023.
Regionsrådet åbner for at fortsætte med dieseldrevne busser i kort periode i den sydøstlige del af regionen. Bustrafikken skal stadig være CO2-neutral i 2030.
Region Midtjylland har for første gang overrakt Initiativprisen. Prisen gik til Nørre Snede, der har gjort en særlig indsats for at skabe bæredygtig udvikling.
Region Midtjylland leder nyt projekt til hvor partnere i Skandinavien skal finde nye måder at udbrede bæredygtige alternativer i den kollektive trafik.
Region Midtjylland sender penge til 16 projekter med fokus på bl.a. flere faglærte, kunstig intelligens, grønne kompetencer og hjælp til udfordrede unge.
Region Midtjylland støtter fire forskellige udviklingsprojekter, der alle arbejder med kunst og kultur i sundhedsvæsenet, med i alt 1,382 millioner kroner.
Partnerskabet Råstof-initiativet med Region Midtjylland og OKNygaard i spidsen arbejder på at finde ud af, hvordan vi bruger færre råstoffer i anlægsarbejder.
Region Midtjylland og kemivirksomheden FMC (tidl. Cheminova) på Harboøre Tange er enige om at lave en midlertidig samarbejdsaftale. Aftalen klar efter sommer.
Tre miljøvirksomheder har fået besked på, at de er prækvalificeret til at give tilbud på totalentreprisen for oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42.
Region Midtjylland har igen sendt opgaven med at rense kemikaliedepotet i udbud. Denne gang med krav om, at opvarmnings-teknologi skal indgå i processen.
Region Midtjylland er med i nyt partnerskab for at udvikle en version 2.0 af målgruppeværktøjet "Sådan oplever danskerne", der bl.a. kan hjælpe kulturaktører.
Region Midtjylland har i år 13 mio. kr. til kulturindsatser. Regionens midler på kulturområdet skal investeres bl.a. i udviklingsprojekter i kulturlivet.
Kemikaliedepotet på Vestkysten skal fjernes med opvarmning, og så er den tidligere økonomiske ramme lempet. To væsentlige ændringer i det kommende genudbud.
Region Midtjylland fortsætter sit søgsmål mod Miljøstyrelsen, efter styrelsen har afgjort, at FMC (tidl. Cheminova) ikke længere pligt til at hindre forurening
30 busruter står til færre afgange, mens seks ruter mister regional finansiering, i det forslag til tilpasning, regionrådet tager stilling til i december.
Region Midtjyllands og partnerskabet CultureForHealths erfaringerne med kultur som sundhedsfremme indgår i en stor rapport, som Europa-Kommissionen har fået.
12 projekter får i alt 6,3 mio. kroner til udvikling af ungdomsuddannelser. Projekterne fokuserer bl.a. på trivsel, sprog, velfærd og erhvervsuddannelser.
To EU-finansierede projekter på i alt 45 mio. kr. skal de kommende år bl.a. sætte fokus på borgernes rolle i klimatilpasning. Tre danske regioner er i front.
En kommende miljøminister skal hurtigst muligt få øget bevillingen til oprensning ved Høfde 42. Sådan lød det i dag fra regionsrådet i Region Midtjylland.
Ny regional pulje hjælper borgere uden kollektiv forsyning eller med gas som energikilde med at få overblik over mulighederne for fælles energiforsyning.
Udbuddet med oprensning af forureningen ved Høfde 42 må gå om. Historisk høj inflation og særligt energiprisernes himmelflugt har sprængt den økonomiske ramme.
Et bredt partnerskab af offentlige og private aktører mener, at der kan bruges langt færre råstoffer, når vi fx laver p-pladser, cykelstier og gågader.
Region Midtjylland har fornyet en samarbejdsaftale med virksomheden EasyRecycle om at genbruge og -anvende en endnu større mængde kasseret elektronisk udstyr.
Regionen rykker i uge 41 ud for at møde borgerne og få input til fremtidens kollektive trafik. Samtidig drøfter region og kommuner konkrete tilpasninger.
Regionsrådet reducerer sparebehovet i den kollektive trafik ved midlertidigt at droppe dyr biodiesel. Samtidig bestiller rådet katalog over mulige besparelser.
Undersøgelserne af PFAS på Harboøre Tange tyder på, at der er tale om en generel samfundsudfordring og ikke en forurening, der er isoleret til lokalområdet.
Politikere fra hele Midtjylland mødes i morgen i Viborg til Europæisk Kulturregions årlige Kulturforum for at stille skarpt på fremtidens krav til kulturlivet.
Igen var Region Midtjylland og Europæisk Kulturregion til stede med sit helt eget område og scene i Nykøbing, da Kulturmødet på Mors i sidste uge var tilbage.
Regionen kommer med på stærk international platform , der bl.a. åbner for viden om nye tilgange til planlægning og finansiering af klimatilpasningsløsninger.
Klimaregnskabet 2021 for koncernen Region Midtjylland har rød bundlinje. CO2-aftrykket er øget med 16 procent, og forbruget pga. COVID-19 er en stor synder.
To nye gymnasiesamarbejder i Region Midtjylland skal bidrage til at hindre polarisering og arbejde for bæredygtige uddannelser trods de faldende ungdomsårgange.
På Lemvig Gymnasium går 60 elever, som kan blive en del af klimaløsningerne. Netop nu har den første årgang af elever med en klimatonet STX taget hul på 3.g.
Minister har bedt regionen lave flere undersøgelser, når oprensningen af Høfde 42 er afsluttet. Ok, siger politisk udvalg, hvis minister behøver mere vished.
Regionsrådet stopper fra 2023 midlertidigt tilskud til drift af syv uddannelsesruter, da meget få uddannelsessøgende krydser kommunegrænser på ruterne.
I dag tager EU-projektet DIGI-LINGO: Enhancing digital language teaching and virtual exchange hul på sit første fysiske partnermøde, der varer fra den 20.-22. juni. DIGI-LINGO har som overordnet formål at styrke både fremmedsprogsundervisningen og interessen blandt de unge til at lære fremmedsprog.
Efter mere end fem år har C2CCC skabt nye tilgange og viden om klimatilpasning. Nu skal resultaterne ud at leve. Stor konference kickstarter det arbejde.
Der er store klimamæssige gevinster for hospitalerne ved at anvende flergangsmetalredskaber i stedet for éngangs - også når ressourcerne til sterilisering er regnet med. Det viser en ny analyse fra Region Midtjyllands Center for Bæredygtige Hospitaler.
Unge fra hele Region Midtjylland kan til 16. juni nå at blive en del af SAMFUNDSFORMERNE og dermed få indflydelse på regionens politik. Der er plads til 38.
Nu er PFAS-prøveresultater fra Harboøre Tange lagt ind i et digitalt kort, som løbende opdateres med nye prøvesvar i jagten på kilden til forureningen.
Regionsrådet har i dag godkendt den råstofredegørelse, der kan føre til, at Råstofplanen 2020 skal revideres. Redegørelsen viser et behov for flere råstoffer, hvis udviklingen skal holdes i gang. Nu sendes redegørelsen i høring fra 1. juni 2022 til 14. august 2022.
Bedøvelse og Operation er den type hospitalsafdelinger, som sætter det største klima- og miljøaftryk. Den 16. juni 2022 sætter Region Midtjyllands bæredygtighedsnetværk fokus på bæredygtighed inden for anæstesi- og operationsområdet.
Michael Svane bliver formand for Kattegatkomitéen og afløser dermed regionsrådsformand Anders Kühnau. Anders Kühnau bliver i komitéens formandskab, der desuden udvides med branchedirektør i DI Transport, Karsten Lauritzen.
Målrettede kulturtilbud kan hjælpe syge og udsatte mennesker til bedre sundhed og livskvalitet. Region Midtjylland skal bruge sin erfaring som en af tovholderne på EU-projektet CultureForHealth, der skal udbrede kultur som sundhedsfremme i hele Europa.
Renovering af huse er bæredygtigt, men energirenovering af private boliger er et håndværk, som kræver viden og øvelse. Og den slags kan regionens forurenings-testhus nord for Skive også bruges til.
Søndag den 15. maj er der igen mulighed for at høre mere om de tre generationsforureninger og om den seneste tids fund af PFAS på Harboøre Tange. De seneste prøver, som Region Midtjylland har taget bl.a. langs kysten nord og syd for Høfde 42, viser også indhold af PFAS-stoffer.
Regionsrådet har nu udpeget medlemmerne af Rådet for Fremtidens Kompetencer for den næste valgperiode. Rådet udvides i samme ombæring til 24 medlemmer, hvor bl.a. Danske Handicaporganisationer får plads ved bordet. Rådet skal give faglige input til regionsrådet og være med til at sikre helhedsorienterede løsninger på fx manglen på faglærte og det høje antal unge uden hverken job eller uddannelse.
Klimaet forandrer sig, og det påvirker samfund og lokalbefolkning. Det kræver handling og samarbejde på tværs af kommunegrænser. Derfor deltog repræsentanter fra Region Midtjylland og kommunerne i dag i en klima-workshop, der gennem bl.a. oplæg og spil satte fokus på klimatilpasning af regionens byer og områder, når vandstanden stiger.
På tirsdag den 26. april 2022 er alle interesserede inviteret til møde i Thyborøn som opfølgning på den undersøgelse af kræftforekomst i Thyborøn-Harboøre, der blev offentliggjort i august 2021. På mødet deltager politikere og fagpersoner.
Lidt færre til gymnasiet, lidt flere til HF. Det er status på søgetal i Region Midtjylland for det kommende skoleår, der også bliver det sidste før ny fordelingsmodel træder i kraft. Her erstattes nuværende fordelingsudvalg af nye gymnasiesamarbejder.
Generationsforureningen ved Høfde 42 indeholder også PFAS. Region Midtjylland har netop fået svar på vandprøver fra det gamle kemikaliedepot på kysten ved Harboøre Tange, og der er målt PFAS-koncentrationer på samme niveau som ved den nedlagte losseplads syd for Thyborøn. PFAS-fundet stopper ikke den kommende oprensning.
Et enigt regionsråd har i dag besluttet, at regionen skal stævne Miljøstyrelsen. Det sker, fordi styrelsen juridisk har undtaget kemikalievirksomheden FMC fra pligten til at sikre, at gift fra det stærkt forurenede Rønland ikke spreder sig til det omliggende miljø.
Regionsrådet har godkendt tilpasning af ruter og køreplaner på 24 regionale busruter. Fx bliver parallelt kørende x-busser erstattet med standsende ruter i kombination med lyn-afgange. Rådet besluttede desuden at fastholde natbus-kørsel på en række ruter.
Tre store indsatser skal med 20,9 mio. kroner fra EU's Socialfond i de kommende år sikre flere faglærte på velfærdsområdet, mindre frafald på erhvervsskolerne og flere unge med STEM-kompetencer. Region Midtjylland søger lige nu operatører til indsatserne.
En fremtid uden affald, hvor alle ressourcer bruges igen og igen og ikke går op i røg. Det er det visionære mål for et stort dansk partnerskab, som i dag i Horsens var samlet på tværs af landet for at indlede otte års arbejde for en klimavenligere tilgang til affald og ressourcer.
Tirsdag den 22. marts 2022 i Horsens er der officielt kickoff for Danmarks største partnerskab omkring cirkulær økonomi. De 39 partnere fra hele landet samles for første gang, og de næste otte år skal de finde nye veje for forebyggelse af affald og cirkulær økonomi.
Andelen af vedvarende energi tordner frem, mens CO2-udledningen daler. Det viser de seneste energiregnskaber for de 19 kommuner. I 16 af de 19 kommuner kommer mere end halvdelen af energiforbruget nu fra vedvarende kilder. En stor del af fremgangen skyldes dog coronaramt transport.
Store nationale udfordringer med PFAS-stoffer, generationsforureninger og beskyttelse af drikkevandet fylder i Region Midtjyllands indsatser for 2022. Samtidig skal et overblik over forurenede grunde i regionen et skridt videre, og der skal laves flere undersøgelser af forurening i søer og vandløb.
Kampen om Region Midtjyllands Landsbypris er nu skudt i gang. Fire kandidater fordelt over regionen er med i opløbet om prisen, der har været uddelt af regionsrådet hvert år siden 2009.
I en sø syd for Thyborøn i Vestjylland er der fundet høje koncentrationer af PFAS-stoffer og særligt PFOS. Prøverne viser, at PFOS overskrider kvalitetskriterierne knap 1.800 gange. Forureningen formodes at stamme fra en nedgravet losseplads. Forureningen truer ikke drikkevandsforsyningen.
I samarbejde med Region Midtjylland og Kystdirektoratet inviterer Ringkøbing-Skjern Kommune til virtuelt borgermøde om, hvordan vi bedst sikrer os mod oversvømmelse fra regnvand, grundvand, havvand og vandløb.
I denne uge har tre firmaer fået besked på, at de er prækvalificeret til at afgive tilbud på totalentreprisen på oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42. Både oprensningsmetoder med opvarmning (termisk) og udvaskning er fortsat i spil.
Det er nu muligt at søge om støtte til bæredygtige projekter i den kliniske hverdag. I 2022 er puljen målrettet projekter, der har til hensigt at nedsætte CO2-aftrykket fra medicinforbruget. Region Midtjyllands forbrug af medicin står for 24% af regionens samlede CO2-udledning.
Ekstreme nedbørshændelser, som den der ramte Tyskland i sommeren 2021, vil også kunne ramme Danmark – og med tilsvarende konsekvenser for både mennesker, bygninger og landbrug. Det viser en analyse Cowi har lavet for Region Midtjylland. Rapporten konkluderer, at hverken den nuværende indsats for klimatilpasning eller planlægning af nybyggerier tager højde for et ændret klima.
I denne uge gik arbejdet i gang med at lave geotekniske undersøgelser på og omkring det område på Harboøre Tange, hvor Cheminova fra 1953-1961 havde produktion. Arbejdes ventes at stå på i ca. otte uger.
Landbrugsstyrelsen bidrager med projektbevilling til administration af en multifunktionel jordfordeling (MUFJO) på Endelave, som er et essentielt bidrag til at EU-LIFE BioScape projektet kan lykkes. Region Midtjylland er projektleder på BioScape, som er et partnerskabsprojekt med i alt ni partnere.
Region Midtjylland har i dag sendt dele af det udbudsmateriale, der beskriver kravene og selve opgaven med at rense kemikaliedepotet ved Høfde 42, i "forhøring". Det vil sige en form for teknisk høring i branchen, der kan forbedre det endelige udbudsmateriale.
Spørgelysten var stor på det første borgermøde om Høfde 42, siden den politiske beslutning om finansieringen faldt på plads i december. På borgermødet på Lemvig Gymnasium fortalte Region Midtjylland fortalte om processen for oprensning og svarede på spørgsmål.
Interesserede i den kommende oprensning ved kemikaliedepotet på Høfde 42 på Harboøre Tange kan blive opdateret på processen på et informationsmøde i Lemvig den 14. juni 2021.
Et helt nyt musikprojekt skal skabe skræddersyede musikoplevelser for udsatte og sårbare borgere og patienter. Formålet er at øge livsglæden og fællesskabsfølelsen og tænke sundhed på en ny måde.
Efter et EU-udbud faldt en aftale i denne uge på plads mellem WSP som bygherrerådgiver for Region Midtjylland i forbindelse med oprensning af forurening i Videbæk by, der udgør en trussel for drikkevandet i området. Aftalen betyder, at arbejdet i Videbæk for alvor går i gang. Næste skridt er supplerende undersøgelser, inden udbudsmaterialet skal laves senere på året.
Det er nu muligt at søge om støtte til bæredygtige projekter i den kliniske hverdag. I 2021 støtter puljen projekter, der kan nedsætte forbruget af varer i klinikken. På den måde bidrager puljen til at gøre noget ved det område, der efterlader det største CO2-aftryk for koncernen Region Midtjylland.
Det hører til sjældenhederne, at regionen river huse ned. Ikke desto mindre er det blevet den bedste – og billigste – udgang på en træls forureningssag for en familie i Harlev vest for Aarhus, som i dag har fået "overdraget" en ren grund.
Der foregår mange initiativer inden for kultur- og sundhedsområdet på hospitaler i Region Midtjylland. En ny rapport udarbejdet for Region Udvikling giver et overblik.
Det regionsstøttede kulturprojekt Hænder & Huse, som afsluttes i år, har fokus på historiske håndværksfærdigheder, og nu er der skabt et spændende og bæredygtigt samarbejde mellem Arkitektskolen Aarhus og frilandsmuseet Hjerl Hede.
Den 1. juni 2020 tiltræder Jane Baad Jensen (49) som ny sekretariatschef for Regional Udvikling i Region Midtjylland. Som sekretariatschef skal hun være med til at omsætte Midtjyllands vision om en attraktiv og bæredygtig region for alle, og hun får særligt fokus på partnerskaber, landdistrikter og internationalt samarbejde.
Efter flere års videnudveksling har Region Midtjyllands engagement nu også kastet en konkret kontrakt af sig mellem den Aarhus-baserede miljøvirksomhed Ejlskov med Hailing distriktet, Taizhou, Jiangsu.
Der har de seneste mange måneder været knoklet ved det nedlagte renseri i Boulstrup nær Odder. Ikke kun med at etablere et oprensningssystem. Et uventet stort arbejde med at understøtte bygningen på grunden har skubbet startdatoen for selve rensearbejdet, som nu ventes at gå i gang i begyndelsen af 2020.
Region Midtjylland bidrager til at udbrede kendskabet til fjernvarme og grøn omstilling i Europa. I en video fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau (S) bl.a. om regionens indsats gennem EU-projekt REFER.
Klovne og kunst er en selvfølge på hospitaler. Men kan kultur blive et anerkendt og dokumenteret supplement til teknik og medicin, når det handler om sundhed? Den 4. december 2018 i Aarhus bliver emnet grebet, når Aarhus Universitets fakulteter Arts og Health sammen med Region Midtjylland inviterer til konference.
I sidste ende handler det om bæredygtig vækst og udvikling i regionerne. Sådan betegnede regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ENCORE 2018. Environmental Conference of the Regions of Europe som Region Midtjylland var vært for den 17. - 22. september 2018.
I dag offentliggjorde Erhvervsministeriet et teknologipagtråd, som skal være med til at rådgive om retningen for den nationale teknologipagt. Med i rådet er direktør Nanna Seidelin fra Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, der har været en af de vigtige partnere omkring den midtjyske teknologipagt, der præsenteres den 14. maj.
Er du kulturaktør i Region Midtjylland og nysgerrig efter at vide mere om Europæisk Kulturregion?
Nu inviterer Region Midtjylland til fire dialogmøder i april for regionens kulturinstitutioner og -aktører, der både fortæller om projektet og mulighederne for at få tilskud og samtidig tilbyder idésparring.
Med udgangspunkt i midtjysk genanvendelses-projekt stiller de danske regioner krav i nyt udbud. Plastemballage til skyllevæsker på hospitalerne skal kunne genanvendes. Samtidigt har EU netop offentliggjort ny strategi for genanvendelse af plastaffald.