Region Midtjylland sender til foråret 2024 en pris på 25.000 kroner til en landsby, hvor der er gjort en særlig indsats for at fremme bæredygtige lokale energiløsninger.

15.12.2023

Kender du en landsby eller en forening som har gjort en særlig indsats for at fremme bæredygtige løsninger i sit lokalområde? Så er der nu mulighed for at sikre kontant anerkendelse, som kan finansiere yderligere initiativer. Frem til 15. januar er det nemlig muligt at indstille kandidater til Region Midtjyllands pris "Landsbyinitiativet".

Prisen er på 25.000 kroner og går i 2024 til en landsby, hvor der er gjort en særlig indsats for at fremme bæredygtige lokale energiløsninger. Alle har mulighed for at indstille kandidater til prisen ved at udfylde en kort formular med begrundelsen. Det gøres her via Region Midtjyllands hjemmeside. Fristen er 15. januar.

Landsbyinitiativet er en selvstændig pris. I forvejen uddeler Region Midtjylland hvert år Landsbyprisen, der er på 150.000 kroner. Her kan kommuner og LAG indstille kandidater til 2024-udgaven. Mens Landsbyprisen gives til et lokalsamfund, der strategisk gennem flere år har arbejdet med og skabt bæredygtig udvikling, fokuserer Landsbyinitiativet på enkeltstående indsatser og initiativer.  

- Vi har enormt mange dygtige og initiativrige lokalsamfund i regionen. Nogle af dem har været i gang med en strategisk udvikling gennem mange år, mens der andre steder er gang i mindre – men mindst lige så prisværdige – initiativer. Med Landsbyinitiativet anerkender vi bredden i arbejdet med landdistriktsudvikling, og jeg håber, at rigtig mange vil overveje om ikke de kender en landsby, der fortjener en indstilling, siger udvalgsformand for Regional Udvikling, Region Midtjylland, Bent Graversen (V).

Måles på nytænkning og bæredygtighed

De indstillede til Landsbyinitiativet vurderes i første omgang af et fagligt panel sammensat af eksterne fagfolk. På baggrund af panelets indstilling, træffer regionsrådet beslutning om, hvem der får prisen.

De indstillede initiativer måles bl.a. på i hvilken grad, de gør en forskel lokalt, samt hvor nytænkende og bæredygtig initiativet er. Derudover er der i 2024 særligt fokus på initiativer, der fremmer bæredygtige energiløsninger.

- Netop energi har været udfordring mange steder uden for de større byer med de seneste års krig og krise. Vi står samtidig som samfund foran en gigantisk grøn omstilling, der kommer til at sætte præg på rigtig mange landdistrikter i form af vindmøller og andet. Mange steder er der gang i ambitiøse fælles initiativer, der skal sikre at udviklingen kommer borgerne i lokalområderne til gavn. Derfor er det oplagt, at vi med Landsbyinitiativet også ser i den retning, siger næstformand i udvalget for Regional Udvikling, Henrik Qvist (EL).

Fakta

  • Region Midtjylland sætter pris på sine mange landsbyer og lokalsamfund. Også bogstaveligt talt, hvor Landsbyprisen på 150.000 kroner har været uddelt siden 2009.
  • I 2024 får Region Midtjyllands Landsbypris følgeskab af "Landsbyinitiativet", der med 25.000 kroner anerkender en landsby, der har gjort særlig indsats i forhold til bæredygtig energi.
  • Alle kan indstille en midtjysk landsby til prisen på Region Midtjyllands hjemmeside.

Sådan findes modtageren af Landsbyinitiativet

  • Foreninger, lokale arbejdsgrupper og enkeltpersoner kan nomineres til Landsbyinitiativet.
  • For at kunne modtage prisen, skal landsbyinitiativet kunne knyttes til en forening, så det er foreningen der modtager prisen.
  • I vurderingen af de indstillede initiativer, bliver der lagt vægt på:
    • At initiativet gør en forskel lokalt
    • Nytænkning
    • Hvor bæredygtig idéen er
    • Om idéen kan bruges i andre lokalsamfund.

Kontakt