EU's Socialfond Plus
Midlerne i EU's Socialfond Plus går til projekter, der styrker arbejdet med uddannelser, kompetencer og kvalificeret arbejdskraft i Region Midtjylland.
Om EU's Socialfond Plus
Fra 2021 til 2027 er 20 % af midlerne i EU’s Socialfond Plus øremærket til projekter i de danske regioner. Midlerne skal supplere og understøtte det arbejde, regionerne i forvejen støtter via uddannelsespuljen og anvendes efter samme lovgivning.
Region Midtjylland har fået tildelt 29,5 mio. kr. fra EU’s Socialfond Plus til programperioden 2021-2027. I 2022 blev der bevilget støtte til fire projekter for i alt 24,9 mio. kr. I 2025 skal der udmøntes 4,4 mio. kr. Det er den sidste udmøntning i programperioden.
Midlerne skal understøtte projekter, der bidrager til at løfte basale kompetencer hos unge voksne og voksne – fx gennem forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning (OBU).
Læs program for EU's Socialfond Plus.
Styrkelse af basale kompetencer
Fokusområdet i denne ansøgningsrunde er styrkelse af basale kompetencer, Der søges en operatør til at gennemføre en indsats målrettet livslang læring. Indsatsen skal fokusere på styrkelse af basale færdigheder som læsning, skrivning, regning, it og engelsk. Projektet skal bidrage til, at flere borgere får adgang til opkvalificering – herunder via geografisk spredning og digitale undervisningstilbud.
Indsatsen skal ligge inden for beskrivelsen i Socialfondsprogrammets prioritet 2.2.2.1, afsnit 3.
Den indikative budgetramme er 11 mio. kr.
Regionsrådet har den 23. april 2025 godkendt, at der annonceres efter projekter indenfor livslang læring.
Krav til ansøger
Ansøger skal være en ungdomsuddannelsesinstitution, som er berettiget til at søge midler fra den regionale uddannelsespulje.
Det er et krav, at ansøger har tilstrækkelig administrativ og økonomisk kapacitet til at drive et socialfondsprojekt.
Kun institutioner, der udbyder almene og erhvervsrettede ungdomsuddannelser samt almene voksenuddannelser, jf. LBK nr. 1269 af 29/11/2017, kan ansøge.
Budget
Ansøger skal beskrive, hvordan midlerne fordeles over projektets tidsperiode, og på hvilke konti i den valgte kontoplan.
Ansøgning
Ansøgningsfristen er den 30. juni 2025 kl. 12.00.
Ansøgninger skal sendes via Erhvervsstyrelsens elektroniske ansøgningssystem.
Når man er logget ind, skal ansøger selv vælge det korrekte ansøgningsskema ud fra kombinationerne af region som udbyder, kontoplan og regionstype. Ansøger skal huske, at man ikke må bruge privat MitID eller privat NemID.
Vi anbefaler, at ansøgere orienterer sig i materialet på Erhvervsstyrelsens hjemmeside og gør brug af de relevante vejledninger og dokumenter der vedrører ansøgningsrunden.
Læs vejledning til ansøgningsskema.
Søg den Europæiske Socialfond PlusProces
- Alle indkomne ansøgninger sendes i høring i Rådet for fremtidens kompetencer inden de behandles i regionsrådet.
- Den 29. oktober 2025: Regionsrådet behandler ansøgninger og indstiller projekter til afslag eller tilsagn, under forudsætning af at den øvrige medfinansiering opnås.
- Ansøgningerne bliver overdraget til Erhvervsstyrelsen til legalitetskontrol før der gives endeligt tilsagn eller afslag.
Kriterier og krav
Projekterne skal:
- Bidrage til socialfondens effektmål og til de programfastsatte resultatindikatorer.
- Bidrage til at reducere social ulighed og sikre sammenhængskraften i Region Midtjylland.
- Bidrage til den regionale udviklingsstrategi og uddannelsespolitik, og styrke social bæredygtighed i Region Midtjylland.
- Prioritere et bredt partnerskab med involvering af relevante aktører på tværs af regionen. Ansøger skal beskrive, hvilke kompetencer og erfaringer ansøger har inden for området, samt hvilke kompetencer der inddrages fra relevante aktører.
- Skabe sammenhæng og koordinere med relevante eksisterende lokale, regionale og nationale indsatser, så indsatsen bygger ovenpå og/eller supplerer allerede igangsatte aktiviteter.
- Have fokus på hvordan projektets resultater kan blive forankret og videreført.
- Gennemføres i henhold til socialfondens gældende regler og retningslinjer.
Effektkæde og kritiske antagelser
Projektbeskrivelsen skal indeholde en klar og logisk effektkæde og en beskrivelse af de kritiske antagelser for, at projektet kommer til at virke efter hensigten. Hvis det er muligt skal de kritiske antagelser være evidensbaserede.
Ansøgere skal beskrive projektets effektkæde, dvs. sammenhængen mellem projektets aktiviteter, output, resultater/effekter, herunder effekter på længere sigt efter projektets afslutning.
Finansiering
Der er afsat 10,998 mio. kr. til projekter.
Projekterne bliver finansieret med op til 4,399 mio. kr. fra Socialfonden, og op til 4,399 mio. kr. fra Region Midtjyllands uddannelsespulje.
Man kan søge socialfondsmidler, uden at der samtidig søges uddannelsespuljemidler, men man kan ikke søge om uddannelsespuljemidler alene. Man kan søge om EU-tilskud op til max. 40 % af projektets samlede budget. Uddannelsespuljen kan søges med op til 40 % af projektets budget.
Vi forventer, at den øvrige finansiering (20%) kommer fra partnere i projektet, men det kan også komme fra stat, kommuner, organisationer, fonde m.v. Medfinansieringen kan være et kontant beløb men kan også betales som medgået tid.
Midlerne skal udmøntes inden for de gældende regler for anvendelsen af Socialfonden i Danmark. Potentielle ansøgere bør orientere sig grundigt i Socialfondsprogrammet, i Socialfondsprogrammets indikatorvejledning samt i 'Vejledning om støtteberettigelse'.
Den offentlige støtte til projekter under Socialfonden skal være i overensstemmelse med reglerne om gennemsigtighed og fri konkurrence, herunder navnlig EU’s statsstøtte- og udbudsregler.
Region Midtjylland tager forbehold for, at EU-tilskuddet i annonceringen kan reduceres. Den endelige størrelse af det annoncerede beløb er afhængig af udbetalingen og fordelingen af et særligt fleksibilitetsbeløb, som er foreløbig allokeret i Socialfond Plus. Dette har sin baggrund i de særlige EU-regler for EU-fonde, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2021/1060, artikel 18, hvorefter tildelingen af fleksibilitetsbeløbet afhænger af Kommissionens godkendelse. Afklaring forventes i løbet af 2025.
Vejledning og materialer
På Erhvervsstyrelsens hjemmeside kan du finde tips og materiale til, hvordan du laver en god projektansøgning om tilskud til EU's Socialfond Plus 2021-2027.
Her kan du downloade en startpakke med alle relevante dokumenter, herunder bl.a.: Vejledning om støtteberettigelse, kontoplansvejledninger, vejledning til ansøgningsskema, indikatorvejledning, vejledning om start- og slutoplysninger mv.
Download materialer og vejledninger