16.08.2023

Forurening fra en nu nedlagt højttalerfabrik i Videbæk havde resulteret i en stor jord- og grundvandsforurening med klorerede opløsningsmidler fra produktionen. Forureningen truede områdets fremtidige drikkevandsforsyning.

Tidligere på sommeren slukkede entreprenørvirksomheden Arkil A/S for den termiske oprensning. Efter fire ugers oprensning viste prøver, at oprensningen af det mest forurenede område – det såkaldte hotspot - var tilstrækkelig til, at forureningen ikke længere vil udgøre en risiko.

- Som region er en af vores vigtigste miljøopgaver at sikre rent drikkevand og sørge for, at jordforurening ikke truer mennesker og miljø. Derfor er jeg meget glad for, at oprensningen har været succesfuld, så borgerne i Videbæk ikke længere skal være bekymret for, om forureningen ville koste dem deres rene, lokale drikkevand, siger Bent B. Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

I januar 2021 besluttede regionsrådet at rense forureningen op, så den ikke længere udgør en risiko for drikkevandsforsyningen. Prisen på oprensningen er samlet ca. 11 mio. kr.

- Det er en stor udskrivning, når vi ser på vores samlede budget på ca. 45 mio. kroner om året til alle regionens opgaver med jordforurening. Men det er klart, at når det handler om rent drikkevand, så skal og vil vi prioritere penge til at få ryddet op, siger Henrik Qvist (EL), næstformand i Udvalget for Regional Udvikling.

Fuld damp på oprensningen

Oprensningen i Videbæk foregik med en termisk metode, hvor jord og grundvand blev varmet op til kogepunktet. På den måde kunne forureningen dampes op og suges gennem et særligt renseanlæg.

Region Midtjylland har tidligere benyttet samme metode til at fjerne en stor forurening på næsten 600 kg klorerede opløsningsmidler ved et nedlagt renseri i Boulstrup ved Odder.

- I Videbæk er det mest forurenede område nu renset op til et niveau, der sikrer, at grundvandet i Videbæk beskyttes. Både regionens entreprenør Arkil og bygherrerådgiver WSP har ydet en stor og flot indsats for at komme i mål siger Morten Bondgaard, kontorchef for Region Midtjyllands jordforureningskontor.

I løbet af efteråret ventes det sidste oprydningsarbejde på grunden i Videbæk at blive afsluttet. De kommende år vil Region Midtjylland overvåge effekten af oprensningen - bl.a. med løbende test af grundvandet i området.

Fakta om forureningen i Videbæk

  • Forureningen på industrigrunden i Videbæk stammer fra højttalerproduktion fra 1953-1994. Dengang var affedtning af metalemner med rensemidler med TCE (trichlorethylen) - et kloreret opløsningsmiddel - en del af arbejdsgangen.
  • Forureningen havde spredt sig dels via kloaksystemet og dels via grundvandet under bygningerne.
  • Grundvandsstrømningerne trak forurening mod sydøst. Videbæk Vandværks nærmeste drikkevandsindvinding ligger ca. 300 meter vest for industrigrunden. Der ligger også private vandboringer i den sydlige del af Videbæk.
  • Projektet er blevet gennemført i tæt sparring med grundejer, Ringkøbing-Skjern Kommune og Videbæk Energiforsyning samt en række andre interessenter i nærområdet såsom naboer og Videbæk borgerforening. Virksomheden Arkil A/S har været entreprenør på opgaven, mens WSP har været bygherrerådgiver.

Læs mere om forureningssagen fra Videbæk her.