A: Håndskinne
En del af Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR)’s patienter har brug for at benytte en specialtilpasset hvile/natskinne, der kan holde håndled samt fingre i en bestemt position. Skinnerne er vigtig behandling for bl.a. at mindske risikoen for kontrakturer i muskler og led.
Fremstillingen af skinnerne er kompliceret og tager tid med både tilpasning og montering. I gennemsnit bliver der brugt 1- 1½ terapeut pr. skinne. Patienterne har oftest brug for en skinne til hver hånd. VCR producerer i omegnen af 30x2 skinner om året. Det svarer til et timeforbrug på denne ene opgave på 240 timer om året, eller hvad der svarer til 6½ uge.
Projektet prøvede derfor at 3D-printe skinnerne for at spare både tid og penge.
Først prøvede man at scanne patienternes arm og printe skinnen ud fra det. Men det kræver væsentlige kompetencer relateret til 3D konstruktion og scan. Dernæst prøvede man at scanne en færdigtilpasset skinne, men materialet var ikke holdbart nok.
Til sidst nøjedes man med at printe en grundmodel i tre forskellige størrelse, som så kan individuelt tilpasses patienten af terapeuten. Standardmodellerne anvendes nu til daglig af VCR.
B: Buksekrog
En stor del af VCR’s patienter anvender kateder. Det er svært at skifte, hvis man sidder i kørestol. Særligt udfordrende er det, at man har brug for at holde bukselinningen ude, mens man med begge hænder skifter katederet. VCR’s personale har til det formål fundet ud af at save en tøjbøjle til og montere denne under kørestolen, så krogen kan trækkes frem og holde bukselinningen.
Projektet har scannet tøjbøjlen og efterfølgende printet eksemplarer til patienterne. Der har dog været en udfordring med krogen, som i den håndlavede version var af metal. Materialet, som anvendes af 3D printeren, er ikke stærkt nok, og det kræver en krog med fiberforstærkning, så man er sikker på, at den ikke knækker.
Center for Industri har derfor stået for 3D-printet i projektperioden, men fremover er der brug for bedre printkapacitet end den, Koncern Kommunikation råder over.
Buksekrogene anvendes nu til daglig af VCR.
C: Håndvægte
Patienterne på VCR har en række helt særlige, og meget specifikke, behov i deres træning. Til det formål har VCR en række hjemmeudviklede træningsløsninger i træ, plast eller andre materialer. Ved hjælp af 3D print har projektet nyudviklet og optimeret visse træningsredskaber.
Eksempelvis håndvægte i plast med meget lav belastning, helt ned til 25 gram.
Der er også udviklet og printet små pinde, der anvendes til at træne gribefunktionen i fingrene. Pinden skal placeres i et lille hul i en plade.
Håndvægtene anvendes nu til daglig af VCR.