Om projektet
Formålet med projektet er at gøre det lettere for elever på ungdomsuddannelser at komme til og fra skole – særligt dér, hvor den kollektive trafik kan være en udfordring. Derfor har vi i Region Midtjylland igangsat et forsøgsprojekt, der skal fremme samkørsel blandt elever på udvalgte ungdomsuddannelser i regionen. Samkørsel skal ses som et supplement til bus og tog og som en bæredygtig og fleksibel løsning, der samtidig kan styrke fællesskabet blandt de unge.
Hvordan fungerer det?
Regionen samarbejder med den danske virksomhed Nabogo, der har udviklet en app, hvor elever nemt kan arrangere samkørsel. Appen matcher elever, der kører i bil, med elever, der mangler et lift – og der betales et mindre bidrag for turen via appen. Du kan læse mere om hvordan samkørslen fungerer her.
I forsøgsperioden yder Region Midtjylland tilskud til passageren for de første 10 km pr. tur. Der er dog ikke tilskud til korte ture i cykelafstand.
Regionen samarbejder med Nabogo om den tekniske løsning. Det er også Nabogo der står for at informere de unge om samkørslen. Det sker ved lanceringsevents på skolerne.
Hvad har vi lært?
Projektet blev sat i gang i efteråret 2024 og har indtil videre vist positive takter. De første erfaringer peger på, at der er interesse blandt eleverne for at benytte samkørsel som transportform. Vi kan også konstatere, at interessen varierer fra skole til skole.
Efterhånden som vi får indsamlet flere data om benyttelsen af samkørsel, vil vi sammenholde data med passagertallene i busserne, og følge op med transportvaneundersøgelser blandt eleverne.
Samarbejdspartnere i projektet
Forsøget omfatter ungdomsuddannelsesinstitutioner fordelt rundt i regionen, primært uden for de største byer:
- UCRS - EUD/erhvervsskolen, Skjern
- UCRS - HHX og HTX, Skjern
- Holstebro Gymnasium
- Vestjysk Gymnasium Tarm
- Herning Gymnasium
- Ringkøbing Gymnasium
- Ikast Gymnasium
- Tørring Gymnasium
- Silkeborg Gymnasium
- Bjerringbro Gymnasium
- Favrskov Gymnasium
- Den Jyske Håndværkerskole, Hadsten
- Syddjurs Gymnasium, Rønde
- Grenaa Gymnasium og HF
- Skanderborg Gymnasium
- Viborg Gymnasium
- Paderup Gymnasium, Randers SØ
- Odder Gymnasium.
Periode og tilsagn
Forsøgsperioden løber fra efteråret 2024 og ca. 2 år frem. Undervejs vil resultaterne blive samlet op og danne grundlag for en vurdering af, om og hvordan samkørsel kan spille en større rolle i fremtidens mobilitetsløsninger for unge.
Regionsrådet har afsat i alt 3,3 mio. kr. til samkørselsindsatsen, som dækker både dette projekt og vores projekt med digitale mødesteder.
Midlerne dækker bl.a. markedsføring, app-understøttelse og tilskud til passagerernes betaling i den afgrænsede periode.