22.01.2018

Med udgangspunkt i midtjysk genanvendelses-projekt stiller de danske regioner krav i nyt udbud. Plastemballage til skyllevæsker på hospitalerne skal kunne genanvendes. Samtidigt har EU netop offentliggjort ny strategi for genanvendelse af plastaffald.

Plastiksortering på AUH

Amgros har på vegne af de fem regioner i januar 2018 offentliggjort et fællesregionalt udbud, der for første gang indeholder et krav til genanvendelighed af plastemballage. Det markerer et gennembrud for regionernes ønske om at nedbringe mængden af plastaffald. Forud ligger blandt andet et halvt års intensiv dialog mellem internationale virksomheder og Teknisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH), der er frontløber på genanvendelsesområdet med et CØ-projekt, som Region Midtjylland støtter med 6,8 mio. kroner.

AUH alene sender i dag årligt cirka 300 ton plastemballage affald til forbrænding. Affald som i princippet kunne genanvendes, hvis emballagen var designet rigtigt. Netop designet af emballage er nemlig afgørende for muligheden for genanvendelse, og det er derfor essensen i de krav til genanvendelighed, der bliver stillet i det nye fællesregionale udbud. Kravene lægger sig samtidigt op af den netop offentliggjorte EU-strategi for plast, der blandt andet har som mål, at alt plastemballage i 2030 er designet med genanvendelse i tankerne. 

Læs om EUs plast-strategi på Miljøministeriets hjemmeside: http://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/eu-klar-med-plaststrategi/

Kræver dialog med international industri

Hvis det rent faktisk skal lykkes at forvandle affald til en genanvendt ressource, kræver det, at producenterne – globalt – er med på de nye krav. Det understreger projektleder for Region Midtjyllands CØ-projekt, Susanne Backer.

- De store leverandører af medicinsk udstyr udvikler ikke særlige danske løsninger, men servicerer et globalt marked. Derfor skal vi stille krav som er konforme med den rivende udvikling der foregår i Europa i disse år inden for genanvendelse af plastemballage, siger hun.

Som en del af det midtjyske projekt, har Susanne Backer det seneste halve år blandt andet været i dialog med de tre største leverandører af skyllevæsker på markedet Baxter, Fresenius Kabi og B Braun.

- Det er min fornemmelse at virksomhederne er med på den overordnede dagsorden, og vi ser frem til markedets respons på de krav vi nu stiller, siger hun og glæder sig samtidigt over, at alle fem regioner nu støtter den cirkulære dagsorden.

I første omgang i form af det nye udbud, der konkret drejer sig om indkøb til alle danske hospitaler af skyllevæsker (natriumklorid og sterilt vand). Udbuddet har en værdi af ca. 16 mill DKK årligt.

Flere oplysninger

Susanne Backer, CØ-projektleder, cand.merc.int., i Teknisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, tlf. 4032 8360, mail. suback@rm.dk

Hanne Juel, Strategisk udvikler, Cirkulær Økonomi, Region Midtjylland, tlf. 2963 0235, mail. hanne.juel@ru.rm.dk