15.06.2021

Spørgelysten var stor på det første borgermøde om Høfde 42, siden den politiske beslutning om finansieringen faldt på plads i december. På borgermødet på Lemvig Gymnasium fortalte Region Midtjylland  om processen for oprensning og svarede på spørgsmål. 

Se PowerPoint-præsentation fra borgermødet (pdf) 

Kan man ligge på et tæppe på stranden, når I er færdige med at rense op? Hvorfor går I ikke bare i gang? Hvor meget af kviksølvet regner I med at få renset op? Er oprensningen ved Høfde 42 og den gamle fabriksgrund to forskellige udbud? 

Foto med borgermøde uskarpt i baggrunden og i forgrunden en folder om oprensning på Høfde 42.

Borgermøde på Lemvig Gymnasium den 14. juni 2021. Foto: Region Midtjylland

Både borgere, politikere og fagfolk fra miljøvirksomheder var blandt de fremmødte til borgermødet, som udvalgsformand Jørgen Nørby (V) indledte:  

- Det har været en lang og trang vej at nå hertil. Men nu er vi her. Det er en milepæl for os - og for miljøområdet i hele Danmark. Det er verdenshistorie, vi begynder at skrive. Jeg har været med i regionsrådet i alle 16 år, og der har altid været et klart ønske om at få ryddet op og en tro på, at det skulle lykkes at få finansiering på plads. 

 

Borgermøde_JN_IMG_4660_1024x650px.jpg

Som formand for Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvalg bød Jørgen Nørby (V) velkommen til borgermøde og pointerede, at han ser oprensningen som verdenshistorie, der også kan få positiv betydning for lokale virksomheder. Foto: Region Midtjylland 

Processen er skudt i gang 

Regionen har de seneste måneder fået lavet undersøgelser, der skal bruges til udbudsprocessen senere på året. Der er også fundet en bygherrerådgiver, som skal bidrage med eksperthjælp, men selve oprensningen er ikke i gang endnu. Det bliver forventeligt i 2023, når der i 2. halvår 2022 er fundet det firma, der skal rense op. 

- Jeg kan godt forstå, at der er en utålmodighed med at komme i gang. Men ingen har prøvet det her før, og vi har kun ét skud i bøssen, og vi er nødt til at gøre det ordentligt og gøre det rigtigt, forklarede kontorchef Morten Bondgaard. 

Han kunne også bekræfte, at han klart forventer, at det er muligt at fjerne forbud om badning og ophold på stranden mv., når man er færdig med at rense op. Det bliver måske i 2027. 

Den gamle fabriksgrund 

Oprensningen af Cheminovas gamle fabriksgrund er en af de forureninger, der også er prioriteret i den første fase af finansiering fra staten. Forureningen er anderledes at håndtere på den gamle fabriksgrund, hvor der ligger gamle bygningsfundamenter, gasledning etc. Opgaven med den oprensning vil komme i udbud senere. 

Både på den gamle fabriksgrund og i det gamle kemikaliedepot på Høfde 42 er kviksølv en del af forureningen. 

Foto fra borgermøde. Kontorchef Morten Bondgaard i forgrunden og bagved projektleder Halfdan Sckerl. Begge var med til at svare på spørgsmål. Foto: Region Midtjylland. 

Kontorchef Morten Bondgaard i forgrunden og bagved projektleder Halfdan Sckerl. Begge var med til at svare på spørgsmål. Foto: Region Midtjylland. 

- Pesticiderne er faktisk det, der udgør den største risiko. Men vi kommer til at stille hårde krav også til mængden af kviksølv, der må være tilbage, når oprensningen er færdig, men det er en balance. Vi skal ned på et niveau, hvor det ikke er en risiko. Men det skal også være et niveau, hvor virksomheder faktisk kan løse opgaven, forklarede Morten Bondgaard. 

På mødet blev det lovet, at der løbende vil blive holdt flere borgermøde – også møde på høfden, når renseprocessen er længere.