Ny regional udviklingsstrategi på vej
Her kan du følge med i Region Midtjyllands arbejde med en ny regional udviklingsstrategi.
Ny udviklingsstrategi
Region Midtjylland arbejder i 2023-2025 på en ny regional udviklingsstrategi.
Midtjylland står over for en række store og "vilde" problemer. Mange problemer deler vi med resten af Danmark og med resten af verden. Fælles for udfordringerne er, at ingen kan løse dem alene. Derfor vil vi samarbejde med myndigheder, virksomheder, organisationer og borgere om at finde løsninger på otte samfundsmæssige udfordringer.
Udfordringerne er beskrevet i publikationen Fælles om bæredygtige løsninger. Revision af Regional Udviklingsstrategi.
Politikerne har udvalgt udfordringerne på baggrund af aktualitet, data og en række analyser, som er samlet i publikationen Midtjyske Udfordringsbilleder.
Regionalpolitiske fora
Region Midtjylland inviterer repræsentanter fra politik, vidensinstitutioner, erhvervsliv, organisationer og civilsamfund til at deltage i otte forskellige regionalpolitiske fora.
Hvert forum er sammensat af deltagere med forskellige interesser og baggrund for at skabe en mangfoldig dialog og diskussion.
De regionalpolitiske fora skal:
- mødes til tre arbejdsmøder
- arbejde med otte forskellige vilde problemer
- udarbejde anbefalinger til løsninger og initiativer.
Video om arbejdet i de regionalpolitiske fora
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Otte vilde problemer
De regionalpolitiske fora skal arbejde med otte forskellige vilde problemer:
Unge udenfor
23.000 unge er udenfor uddannelse og arbejde. I første halvår af 2023 samarbejder vi med uddannelsesinstitutioner, organisationer, politikere og de unge om at finde løsninger på problemet.
Biodiversitetskrise
Vi står midt i en biodiversitetskrise. I første halvår af 2023 samarbejder vi blandt andet med interesseorganisationer, videninstitutioner og politikere, så vi kan finde løsninger på, hvordan vi kan bevare diversiteten i vores natur.
Mobilitet
Færre vælger kollektiv transport. Det fører til mere forurening, belastning af klimaet og mere trængsel. I andet halvår af 2023 samarbejder vi med interesseorganisationer, videninstitutioner og politikere, så vi kan finde løsninger på fremtidens kollektive trafik.
Arbejdskraft
Arbejdsgiverne i Danmark mangler arbejdskraft. Vi har flere ældre og flere børn og unge, og færre personer på arbejdsmarkedet. I andet halvår af 2023 samarbejder vi med interesseorganisationer, videninstitutioner og politikere om, hvordan vi finder og fastholder fremtidens arbejdskraft.
Reduceret forbrug
Danskernes forbrug af varer er støt stigende, og affaldsmængderne vokser. Det belaster klimaet. Det vil vi i samarbejde med interesseorganisationer, kommuner, videninstitutioner og politikere finde mulige løsninger på i første halvår af 2024.
Arealer til den grønne omstilling
Vindmøller, solcelleparker, grusgrave, byer, vådområder og mere urørt natur kæmper alle om pladsen i vores region. I andet halvår af 2024 samarbejder vi med interesseorganisationer, videninstitutioner og politikere om løsninger på, hvordan vores begrænsede areal bedst anvendes.
Læs om regionalpolitisk forum om arealer til den grønne omstilling.
Fremtidens landdistrikter
Flere flytter til de store byer og tømmer mindre byer og landdistrikter for funktioner, aktiviteter og liv. I andet halvår af 2024 samarbejder vi med interesseorganisationer, videninstitutioner og politikere om løsninger på den stigende ulighed mellem by og land.
Vandet kommer
Klimaforandringer medfører mere ekstremt vejr. I Danmark har skybrud og storme skabt utryghed, oversvømmelser og store ødelæggelser. I første halvår af 2025 samarbejder vi med interesseorganisationer, kommuner, videninstitutioner og politikere om, hvordan vi kan tilpasse os til de nye vilkår.
Tidsplan
De regionalpolitiske fora arbejder i 2023-2025 med otte forskellige vilde problemer.